Skøyter og Oslomarka

Skøytesesongen 2010-2011 starta 25 oktober på 2,5 km lange og 20-50 m brede Svartoren i Sørmarka langs Raudsjøveien. (se side 216 i Skøyteboka). Siden har det blitt 16 turer så langt pr. 29 november. De siste dagene har det vært Langen over Høltjern til Våg i Enebakk, lørdag med 11 spreke damer på guidet tur. Forrige uke (uke 46) ble det flere turer fra Losby over Mønevann, Geitsjøen, Røirivann, de tre Krokvanna, Tappenbergvann og til slutt ned til Børtervann, men der gikk vi bare 300 m i mørket før vi snudde mellom brusende vann i store åpne områder, vindbrønner og råker. Alene i måneskinn på Søndre Krokvann  med isen som spilte opp som en flokk orrhaner i det mørket og kulda senka seg. Novemberisen er stemningsfull.

 

 

Skøytesesongen 2009 – 2010 har vært dårligere enn på mange år grunnet snøfall hele vinteren, men det starta 31 oktober på Lille Tryvann på 3,2 cm stålis, og dagen etter på Bonntjern på Bislingen på 7 cm is med 2-3 cm nysnø. 13 nov. hadde jeg 4 runder på sørpeis på Nordre Langevann,  og ikke før 2 desember ble det ny tur, denne gangen i nordenden av Store Åklungen, og så fulgte Sognsvann, Svartkulp og Nedre Blanksjø den 3. og Svartoren den 4 desember. Svartoren hadde 4-6 cm is  og 4 cm bløt snø.

Lørdag den 12 ble det morratur på stålis på Lille Rolandsjø og Syverudtjern med 5,5 cm stålis. 14 des. Sværsvann med 6-8 cm glatt stålis og 1 cm nysnø, og deretter Stensrudtjern med 9 cm is.  Dagen etter tok vi Mønevann, Geitsjøen og Røirivann i 3 cm snø på 5-9 cm is, og den 16 en runde på hockeyskøyter på Gjellumvannet i Asker. Torsdag 17. en tur på Nøklevann med VGi bitende nordavind, 10 minusgrader og snødriver og lørdag den 19. snødde det mens vi skøyta på Lødeng- og Årvollfjorden i Vansjø.

Den første turen på sjøisen på Vauerkilen på Hvaler den 20 des. I jula kom det mer snø, men den 29. og nyttårsaften skøyta vi i minus 16 grader og nordavind på 63 meter dype Gjersjøen  som la seg etter alle snøfallene.

Nå var det sjøisen som ble redningen. Første nyttårsdag ved Hestehella på Hvaler, 2.jan på Vauerkilen og 3. jan. på Spjerøykilen, men den 9, 10 og 14 januar hadde vi flotte turer ved Malmøya i Oslo.

24 januar gikk vi 4 mil på måkt bane på Mälaren i forbindelse med «Iskongressen», og her hjemme fortsatte skøytinga på sjøisen med 3 fine gråværsturer i Papperhavn, Skjærhalden- og Singløyfjorden 29, 30 og 31 januar, og søndag 14 februar ble det solskinnstur fra Hvervenbukta til Oksval på Nesodden. Snøen hadde tatt helt overhånd, og fra nå av ble det bare skiturer fram til lørdag 13 mars da vi hadde et par rudner på måkt og nyfrossset bane på Kolbotntjern. Sesongen er ikke slutt, det kan bli noen fine dager på vårisen når snøen smelter mer bort, men det meste er gjort. Mandag morgen (22/3) var det flotte forhold langs Maridalsvannet, også har det vært en måned med mildvær og gråvær som har gjrt skøyting umulig, men lørdag 24 april dro vi på ski fra Snippen til Nordre Langevann 387 m.o.h. i Lillomarka og skøyta på knudrete overvannsis etter ei natt med minus 5 grader. Kanskje siste turen i våres?

Bilder fra boka På skøyter i Marka:

Gressøysundet Vansjø 2 juledag 2005

Morgenstemning på Harestuvannet 19 des 2006

Trellebergsundet Vansjø 2006

Storefjorden Vansjø 2 juledag 2005

Pust i isen for å nyte sola og landskapet i fellesskap.

Børtervann 6 jan 2007

Møte på Katnosa Lille julaften 2006 på vei fra Mylla til Maridalen

3 generasjoner på skøyter i Utgårdskilen 1996.

Julie, Elisabet, Randi og Eirik

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: